час
зателефонувати+38-093-916-75-44 (viber)зателефонувати+38-050-958-41-13зателефонувати+38-068-162-77-32
локаціяВінниця, Хмельницьке Шосе, 23, поверх 2, каб. 115локаціяКиїв, метро Майдан Незалежності, вул. Михайлівська 20б

Що робити із внутрішньою та зовнішньою агресією?

Що робити із внутрішньою та зовнішньою агресією?

Злість – одна з емоцій, яку часто позначають як «небажана», «негативна», «шкідлива» тощо. Втім, це не зовсім правильна позиція. Злість, як і усі інші емоції, дана нам природою. І має, відповідно, свою функцію – активізувати усі резерви організму для реакції на небезпеку.

Агресія є поведінковим наслідком злості. Її мета – це вберегти цілісність організму, психіки, через напад на джерело небезпеки. Відтак, і агресія насправді не є чимось завжди негативним.

Інша справа, що через розвинену свідомість, люди здатні реагувати злістю та агресією не лише на справді загрозливі речі, але й на те, що мозок сприймає як загрозу.

Також важливо знати, що в стані агресії практично неможливо контролювати свою поведінку, думати про наслідки, аналізувати, чим це обернеться.

Буває також, що агресія спрямована не ззовні, на інших людей та обʼєкти, а всередину, на себе.

Що з цим робити?

😇 Передусім, якщо ви не маєте складнощів із регуляцією злості, не зриваєтеся на близьких, ваша агресія не призводить до ушкоджень майна або інших осіб – навряд чи є потреба щось робити узагалі. Наступні частини можете почитати для самоосвіти.

✅ Злитися і мати агресію до ворогів – цілком нормальна реакція.

👹 Якщо ви маєте складнощі з контролем агресії, слід спробувати кілька наступних технік. Якщо не спрацює – зверніться за консультаціями до психологів. Вони допоможуть опанувати цей стан.

🌡 Навчіться користуватися «градусником злості». Агресивна поведінка виникає, коли «градус» злості досягає певного рівня, такої собі «точки неповернення». Якщо уявити собі 100-градусну шкалу, то для когось це може бути 70, для когось 50 чи 80 градусів. Спробуйте оцінити, при злості якого «градусу» у вас виникає імпульс до агресивної поведінки.

Далі пробуйте відстежувати, як ваша злість наростає, і як підвищується її «градус».

В момент, коли ви відчуваєте, що злість починає наближатися до «точки неповернення», слід дати мозку можливість перехопити контроль. Для цього можна зробити таке:

🔻 перервати спілкування і вийти з приміщення, якщо є така змога;

🔻 порахувати до 10-ти;

🔻 глибокого подихати, перемкнувши увагу на дихання;

🔻 відтягнути та відпустити канцелярську резинку, одягнуту як браслет на руку.

Якщо ви навчитеся встигати робити це до «точки неповернення», то після використання цих технік ваш градус злості «спаде», і ви зможете прийняти зважене рішення щодо наступних кроків, щодо плюсів і мінусів певних дій та їхніх наслідків.

З повагою, лікар-психіатр вищої категорії, медичний психолог, гіпнотерапевт, кандидат медичних наук Тетяна Редько.

Проводжу консультації пацієнтів очно та онлайн.

Запис на консультацію:

зателефонувати+38-093-916-75-44 (viber)зателефонувати+38-050-958-41-13зателефонувати+38-068-162-77-32